Grænseland
På tværs af grænsen
Grænsen, som vi kender den i dag, blev fastlagt i 1920 efter en demokratisk folkeafstemning nord og syd for grænsen. Området har altid været et område hvor tyskhed og danskhed har været blandet, sådan er det fortsat. Der er nord for grænsen spor fra den tid, hvor landsdelen var under tysk overherredømme, og syd for grænsen finder vi spor fra de perioder, hvor området har været del af det danske rigsfællesskab.
Tysk og dansk kultur blandes i vores område, og vi ”låner” af hinanden. Vi har opskrifter og kulturelementer, som går på tværs af grænsen, men som ikke findes i nord for Kongeåen. Det gælder fx vores hilsen ”mojn”, ringridning og frivillige brandværn.
Der er i dag danske og tyske mindretal syd og nord for grænsen. De har deres egne skoler og institutioner mm. Mindretallene støttes fra den danske og den tyske stat.
Det tyske mindretal i Sønderjylland omfatter ca. 16.000 personer eller ca. 6 % af befolkningen i regionen. Mindretallet ser sig selv i dag som et vigtigt element i det gode naboskab mellem tyskere og danskere i grænselandet. Det tyske mindretal er – sammen med mindretallene syd for grænsen – et godt eksempel på fredelig sameksistens af mindretal og flertal i Europa.
Både i Danmark og Tyskland har grænseregionen fået status for kulturarv.
https://www.bdn.dk/dansk.6104.aspx
Samarbejdet hen over grænsen er i dag institutionaliseret i Euroregion Sønderjylland-Schleswig, som ledes af politikere fra kommuner og regionale forvaltninger nord og syd for grænsen.
https://www.region.dk/region/dk/ueber_uns/region/vereinbarung.php